(na 4 porcje)
- 2/3 małej główki młodej kapusty (ok. 400 g),
- 5 łyżek soku z cytryny (ok. 50 ml),
- łyżeczka miodu (ok. 12 g),
- 2 marchewki (ok. 210 g),
- jabłko (ok. 188 g),
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
- łyżka koperku (ok. 8 g),
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
1. Do poszatkowanej kapusty dodajemy sok z cytryny, miód, sól, pieprz i odstawiamy na ok. 20 min.
2. Obraną marchew i jabłko trzemy na tarce.
3. Do kapusty dodajemy marchew, jabłko, oliwę z oliwek i koperek.
Surówka z młodej kapusty jest bogata w:
-
błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza
perystaltykę jelit,
- witaminę K (pochodzącą z kapusty), które odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi.
- witaminę K (pochodzącą z kapusty), które odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 220 g
Energia: 104,5 kcal
Białko: 2,5 g
Tłuszcze: 3,5 g
Węglowodany: 21,1 g
Błonnik pokarmowy: 5,4 g
Porcja waży: ok. 220 g
Energia: 104,5 kcal
Białko: 2,5 g
Tłuszcze: 3,5 g
Węglowodany: 21,1 g
Błonnik pokarmowy: 5,4 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.