czwartek, 2 sierpnia 2018

Surówka z młodej kapusty

Składniki
(na 4 porcje)

- 2/3 małej główki młodej kapusty (ok. 400 g),
- 5 łyżek soku z cytryny (ok. 50 ml),
- łyżeczka miodu (ok. 12 g),
- 2 marchewki (ok. 210 g),
- jabłko (ok. 188 g),
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
- łyżka koperku (ok. 8 g),
- sól i pieprz.


Sposób przygotowania


1. Do poszatkowanej kapusty dodajemy sok z cytryny, miód, sól, pieprz i odstawiamy na ok. 20 min.
2. Obraną marchew i jabłko trzemy na tarce.
3. Do kapusty dodajemy marchew, jabłko, oliwę z oliwek i koperek.




Surówka z młodej kapusty jest bogata w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit,
- witaminę K (pochodzącą z kapusty), które odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 220 g
Energia: 104,5 kcal
Białko: 2,5 g
Tłuszcze: 3,5 g
Węglowodany: 21,1 g
Błonnik pokarmowy: 5,4 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.