wtorek, 24 lipca 2018

Jogurt jagodowy

Składniki
(na 1 porcję)

- pół szklanki jagód (ok. 78 g),
- banan (ok. 115 g),
- opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 180 g).


Sposób przygotowania

1. Obieramy banana ze skóry.
2. Miksujemy wszystkie składniki.




Jogurt jagodowy jest bogaty w:


- antocyjany (pochodzące z jagód), które działają przeciwnowotworowo,
-
potas (pochodzący z banana), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych,
- wapń (pochodzący z jogurtu),
który jest składnikiem kości i zębów.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 373 g
Energia: 252,4 kcal
Białko: 9,5 g
Tłuszcze: 4,4 g
Węglowodany: 47,7 g
Błonnik pokarmowy: 4,5 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.