Składniki
(na 1 porcję)
(na 1 porcję)
- 1 średni batat (ok. 320 g ze skórką),
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
- przyprawy: zioła prowansalskie, sól.
Sposób przygotowania
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
- przyprawy: zioła prowansalskie, sól.
Sposób przygotowania
1.
Obieramy batata ze skórki i kroimy w słupki.
2. Marynujemy słupki w oleju, ziołach prowansalskich i szczypcie soli.
3. Wykładamy słupki na papierze do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach C ok. 20-25 min.
2. Marynujemy słupki w oleju, ziołach prowansalskich i szczypcie soli.
3. Wykładamy słupki na papierze do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach C ok. 20-25 min.
Frytki z batatów są bogate w:
- β-karoten (pochodzący z batata), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy z oliwek), które działają przeciwmiażdżycowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 240 g
Energia: 286,0 kcal
Białko: 3,7 g
Tłuszcze: 10,2 g
Węglowodany: 46,2 g
Błonnik pokarmowy: 6,9 g
Porcja waży: ok. 240 g
Energia: 286,0 kcal
Białko: 3,7 g
Tłuszcze: 10,2 g
Węglowodany: 46,2 g
Błonnik pokarmowy: 6,9 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.