(na 1 porcję)
- jajko (ok. 50 g),
- 1/2 szklanki mleka 2% (ok. 125 ml),
- 1/4 szklanki mąki pszennej typ 500 (ok. 39 g),
- 1/4 szklanki mąki pszennej typ 1850 (ok. 32 g),
- jabłko (ok. 188 g),
- szczypta cynamonu,
- łyżka jogurtu naturalnego (ok. 20 g),
- łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g).
Do dekoracji: owoce np. truskawki, maliny, czerwona porzeczka, borówki.
Sposób przygotowania
1. Jajko miksujemy z mlekiem.
2. Do masy dodajemy mąkę i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach.
3. Jabłko obieramy ze skórki i trzemy na tarce.
4. Do ciasta dodajemy tarte jabłko i cynamon.
5. Placuszki smażymy na patelni teflonowej (patelnię możemy przesmarować olejem za pomocą pędzelka).
6. Placuszki podajemy z kleksem jogurtu i owocami.
7. Całość oprószamy cukrem pudrem.
Placuszki z jabłkiem i cynamonem są bogate w:
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 500 g
Energia: 501,6 kcal
Białko: 20,4 g
Tłuszcze: 10,0 g
Węglowodany: 90,9 g
Błonnik pokarmowy: 9,3 g
Porcja waży: ok. 500 g
Energia: 501,6 kcal
Białko: 20,4 g
Tłuszcze: 10,0 g
Węglowodany: 90,9 g
Błonnik pokarmowy: 9,3 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.