(na
1 porcję)
- mała cebula (ok. 70 g),
- łyżeczka oleju (ok. 5 g),
- ząbek czosnku,
- pół małej cukinii (ok. 112 g),
- 60 g łososia wędzonego,
- 5 łyżek jogurtu greckiego (ok. 100 g),
- 50 g makaronu,
- 1/8 cytryny (ok. 11 g),
- łyżka szczypiorku (ok. 8 g),
- pieprz.
Sposób przygotowania
- łyżeczka oleju (ok. 5 g),
- ząbek czosnku,
- pół małej cukinii (ok. 112 g),
- 60 g łososia wędzonego,
- 5 łyżek jogurtu greckiego (ok. 100 g),
- 50 g makaronu,
- 1/8 cytryny (ok. 11 g),
- łyżka szczypiorku (ok. 8 g),
- pieprz.
Sposób przygotowania
1.
Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju.
2. Do cebuli dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojoną w paseczki cukinię i całość dusimy kilka minut.
3. Rozdrabniamy łososia.
4. Do cukinii dodajemy rozdrobnionego łososia i jogurt (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć).
5. Makaron gotujemy al dente, podajemy z sosem i cząstką cytryny.
6. Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy szczypiorkiem.
2. Do cebuli dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojoną w paseczki cukinię i całość dusimy kilka minut.
3. Rozdrabniamy łososia.
4. Do cukinii dodajemy rozdrobnionego łososia i jogurt (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć).
5. Makaron gotujemy al dente, podajemy z sosem i cząstką cytryny.
6. Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy szczypiorkiem.
Makaron
z łososiem wędzonym i cukinią jest bogaty w:
- kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwzapalnie,
- β-karoten (pochodzący z cukinii), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 470 g
Energia: 488,9 kcal
Białko: 25,1 g
Tłuszcze: 20,3 g
Węglowodany: 54,6 g
Błonnik pokarmowy: 4,0 g
Porcja waży: ok. 470 g
Energia: 488,9 kcal
Białko: 25,1 g
Tłuszcze: 20,3 g
Węglowodany: 54,6 g
Błonnik pokarmowy: 4,0 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.