(na 1 porcję)
- 1/3 awokado (ok. 47 g),
- banan (ok. 115 g),
- 3 łyżki soku z limonki (ok. 30 ml),
- banan (ok. 115 g),
- 3 łyżki soku z limonki (ok. 30 ml),
- pół łyżeczki
tartej skórki z limonki (ok. 3 g),
- kilka listków mięty.
Do dekoracji: owoce np. truskawki.
- kilka listków mięty.
Do dekoracji: owoce np. truskawki.
Sposób przygotowania
1. Awokado i banana obieramy ze skórki.
2. Wszystkie składniki miksujemy na gładki mus.
3. Mus dekorujemy owocami.
Mus
z awokado jest bogaty w:
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado), które działają przeciwmiażdżycowo,
- potas (pochodzący z banana), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych.
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado), które działają przeciwmiażdżycowo,
- potas (pochodzący z banana), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 260 g
Energia: 212,4 kcal
Białko: 2,8 g
Tłuszcze: 7,7 g
Węglowodany: 38,2 g
Błonnik pokarmowy: 5,4 g
Porcja waży: ok. 260 g
Energia: 212,4 kcal
Białko: 2,8 g
Tłuszcze: 7,7 g
Węglowodany: 38,2 g
Błonnik pokarmowy: 5,4 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.