czwartek, 7 czerwca 2018

Roladki naleśnikowe

Składniki
(na 4 naleśniki)

- jajko (ok. 50 g),
- 1/2 szklanki mleka 2% (ok. 125 ml),
- 1/4 szklanki mąki pszennej typ 500 (ok. 39 g),
- 1/4 szklanki mąki pszennej typ 1850 (ok. 32 g),
- pół opakowania serka śmietankowego lekkiego z jogurtem np. Delikate (ok. 100 g),
- ząbek czosnku,
- łyżka koperku (ok. 8 g),
- 4 liście sałaty (ok. 20 g),
- 6 plastrów szynki drobiowej (ok. 90 g),
- 6 plastrów ser żółtego (ok. 90 g),
- przyprawy: sól i pieprz.


Sposób przygotowania


1. Miksujemy jajko z mlekiem i szczyptą soli.
2. Dodajemy do masy mąkę i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach.
3. Naleśniki smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
4. Serek łączymy z wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, posiekanym koperkiem i szczyptą pieprzu.
5. Naleśniki smarujemy przygotowanym serkiem.
6. Na naleśniki nakładamy sałatę, szynkę, ser żółty i zwijamy w roladki.
7. Każdą roladkę owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
8. Schłodzone roladki kroimy ukośnie na mniejsze kawałki.



Roladki są bogate w:

- wapń (pochodzący z serów), który jest składnikiem kości i zębów.


Wartość odżywcza jednej dużej roladki:

Porcja waży: ok. 110 g
Energia: 210,6 kcal
Białko: 16,1 g
Tłuszcze: 10,4 g
Węglowodany: 14,5 g
Błonnik pokarmowy: 1,3 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.