(na 1 porcję)
- mała cebula (ok. 70 g),
- 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g),
- pół woreczka kaszy pęczak (ok. 50 g),
- mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g),
- 1/2 pęczka botwinki (ok. 140 g),
- ząbek czosnku,
- przyprawy: sól i pieprz.
Sposób przygotowania
1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oleju.
2. Obieramy buraczki i kroimy w plastry.
3. Do cebuli dodajemy buraczki, kaszę i smażymy ok. 1-2 minuty.
4. Całość zalewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy ok. 20 min. (najlepiej pod przykryciem).
5. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej.
6. Do kaszy dodajemy usmażonego kurczaka, posiekaną botwinkę i dusimy ok. 10 min.
7. Całość doprawiamy do smaku wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, szczyptą soli i pieprzu.
Pęczotto z botwinką i kurczakiem jest bogate w:
-
błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza
perystaltykę jelit,
- żelazo (pochodzące z botwinki), które wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego.
- żelazo (pochodzące z botwinki), które wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 480 g
Energia: 453,1 kcal
Białko: 40,6 g
Tłuszcze: 14,0 g
Węglowodany: 51,0 g
Błonnik pokarmowy: 10,2 g
Porcja waży: ok. 480 g
Energia: 453,1 kcal
Białko: 40,6 g
Tłuszcze: 14,0 g
Węglowodany: 51,0 g
Błonnik pokarmowy: 10,2 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.