czwartek, 10 maja 2018

Dorsz pieczony z warzywami

Składniki
(na 1 porcję)

- 3 ziemniaki (ok. 210 g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g),
- filet z dorsza (ok. 150 g),
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- pół pora (ok. 59 g),
- 1/8 papryki (ok. 19 g),
- pół marchewki (ok. 52 g),
- łyżka koperku (ok. 8 g),
- łyżeczka masła (ok. 5 g),
- kapusta kiszona (ok. 100 g),
- przyprawy: papryka słodka, zioła prowansalskie, sól, pieprz.


Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
2. Ziemniaki skrapiamy olejem połączonym z ziołami prowansalskimi, słodką papryką, szczyptą soli i pieprzu.
3. Zamarynowane ziemniaki wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C ok. 40-50 min.
4. Filet z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy szczyptą soli, pieprzu.
5. Por i paprykę kroimy w plasterki.
6. Marchew obieramy i trzemy na tarce.
7. Dorsza z dodatkiem pora, papryki, marchewki, koperku, masła, szczypty soli i pieprzu owijamy w folię aluminiową.
8. Dorsza z warzywami pieczemy w 180 stopniach C ok. 20-25 min.
9. Dorsza podajemy z pieczonymi ziemniakami i kapustą kiszoną.



Dorsz pieczony z warzywami jest bogaty w:

- pełnowartościowe białko (pochodzące z dorsza), które pełni funkcję budulcową,
- witaminę C (pochodzącą z kapusty kiszonej), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 620 g
Energia: 453,7 kcal
Białko: 34,1 g
Tłuszcze: 15,9 g
Węglowodany: 50,6 g
Błonnik pokarmowy: 10,9 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.