(na
1 porcję)
-
3 ziemniaki (ok. 210 g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g),
- filet z dorsza (ok. 150 g),
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- pół pora (ok. 59 g),
- 1/8 papryki (ok. 19 g),
- pół marchewki (ok. 52 g),
- łyżka koperku (ok. 8 g),
- łyżeczka masła (ok. 5 g),
- kapusta kiszona (ok. 100 g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g),
- filet z dorsza (ok. 150 g),
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- pół pora (ok. 59 g),
- 1/8 papryki (ok. 19 g),
- pół marchewki (ok. 52 g),
- łyżka koperku (ok. 8 g),
- łyżeczka masła (ok. 5 g),
- kapusta kiszona (ok. 100 g),
-
przyprawy: papryka słodka, zioła prowansalskie, sól, pieprz.
Sposób
przygotowania
1.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
2. Ziemniaki skrapiamy olejem połączonym z ziołami prowansalskimi, słodką papryką, szczyptą soli i pieprzu.
3. Zamarynowane ziemniaki wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C ok. 40-50 min.
4. Filet z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy szczyptą soli, pieprzu.
5. Por i paprykę kroimy w plasterki.
6. Marchew obieramy i trzemy na tarce.
7. Dorsza z dodatkiem pora, papryki, marchewki, koperku, masła, szczypty soli i pieprzu owijamy w folię aluminiową.
8. Dorsza z warzywami pieczemy w 180 stopniach C ok. 20-25 min.
9. Dorsza podajemy z pieczonymi ziemniakami i kapustą kiszoną.
2. Ziemniaki skrapiamy olejem połączonym z ziołami prowansalskimi, słodką papryką, szczyptą soli i pieprzu.
3. Zamarynowane ziemniaki wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C ok. 40-50 min.
4. Filet z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy szczyptą soli, pieprzu.
5. Por i paprykę kroimy w plasterki.
6. Marchew obieramy i trzemy na tarce.
7. Dorsza z dodatkiem pora, papryki, marchewki, koperku, masła, szczypty soli i pieprzu owijamy w folię aluminiową.
8. Dorsza z warzywami pieczemy w 180 stopniach C ok. 20-25 min.
9. Dorsza podajemy z pieczonymi ziemniakami i kapustą kiszoną.
Dorsz
pieczony z warzywami jest bogaty w:
-
pełnowartościowe białko (pochodzące z dorsza), które pełni
funkcję budulcową,
-
witaminę C (pochodzącą z kapusty kiszonej), która jest
antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 620 g
Energia:
453,7 kcal
Białko:
34,1 g
Tłuszcze:
15,9 g
Węglowodany:
50,6 g
Błonnik
pokarmowy:
10,9 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.