czwartek, 3 maja 2018

Zielone babeczki z serkiem waniliowym i granatem

Składniki
(na ok. 12 babeczek)

na biszkopt:
- 2 jajka (ok. 120 g),
- ¼ szklanki cukru ok. (50 g),
- pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 65 g),
- łyżka mąki ziemniaczanej (ok. 20 g),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka spiruliny.


 
na nadzienie: 
- serek homogenizowany (ok. 200 g),
- łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g),
- ziarenka laski wanilii,
- ziarenka granatu (ok. 50 g).



Sposób przygotowania:

1. Ubijamy białka jaja na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier.
2. Do piany dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, spirulinę i delikatnie mieszamy.
3. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy przelewamy ciasto i pieczemy w 180⁰C przez ok. 25 min.
4. Serek mieszamy z cukrem pudrem i ziarenkami laski wanilii.
5. Z ciasta wykrawamy (np. literatką) krążki.
6. Na krążki nakładamy waniliowy serek.
7. Krążki z serkiem posypujemy pozostałymi okruszkami ciasta i granatem.




Zielone babeczki są bogate w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- wapń (pochodzący z serka), który zapewnia prawidłową budowę kości i zębów,
- żelazo (pochodzące ze spiruliny), które jest składnikiem hemoglobiny.


Wartość odżywcza jednej porcji:


Porcja waży: ok. 42 g
Energia: 75,8 kcal
Białko: 4,0 g
Tłuszcze: 1,7 g
Węglowodany: 11,8 g
Błonnik pokarmowy: 0,8 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.