(na
ok. 12 babeczek)
na
biszkopt:
- 2 jajka (ok. 120 g),
- ¼ szklanki cukru ok. (50 g),
- pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 65 g),
- łyżka mąki ziemniaczanej (ok. 20 g),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka spiruliny.
na nadzienie:
- serek homogenizowany (ok. 200 g),
- łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g),
- ziarenka laski wanilii,
- ziarenka granatu (ok. 50 g).
- 2 jajka (ok. 120 g),
- ¼ szklanki cukru ok. (50 g),
- pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 65 g),
- łyżka mąki ziemniaczanej (ok. 20 g),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka spiruliny.
na nadzienie:
- serek homogenizowany (ok. 200 g),
- łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g),
- ziarenka laski wanilii,
- ziarenka granatu (ok. 50 g).
Sposób
przygotowania:
1.
Ubijamy białka jaja na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier.
2.
Do piany dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, spirulinę
i delikatnie mieszamy.
3.
Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy przelewamy ciasto i
pieczemy w 180⁰C przez ok. 25 min.
4.
Serek
mieszamy z cukrem pudrem i ziarenkami laski wanilii.
5.
Z ciasta wykrawamy (np. literatką) krążki.
6. Na krążki nakładamy waniliowy serek.
7. Krążki z serkiem posypujemy pozostałymi okruszkami ciasta i granatem.
6. Na krążki nakładamy waniliowy serek.
7. Krążki z serkiem posypujemy pozostałymi okruszkami ciasta i granatem.
Zielone
babeczki są bogate w:
-
błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie
sytości,
-
wapń (pochodzący z serka), który zapewnia prawidłową budowę
kości i zębów,
- żelazo (pochodzące ze spiruliny), które jest składnikiem hemoglobiny.
- żelazo (pochodzące ze spiruliny), które jest składnikiem hemoglobiny.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 42 g
Energia: 75,8 kcal
Białko: 4,0 g
Tłuszcze: 1,7 g
Węglowodany: 11,8 g
Błonnik pokarmowy: 0,8 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.