czwartek, 26 kwietnia 2018

Micha rozmaitości

Składniki
(na 1 porcję)

- pół marchewki (ok. 52 g),
- pół krótkiego ogórka (ok. 55 g),
- pół małego pomidora (ok. 50 g),
- 1/4 awokado (ok. 36 g),
- 2 łyżki kiełków rzodkiewki (ok. 30 g),
- łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5 g),
- pół łyżeczki musztardy (ok. 5 g),
- łyżeczka soku z cytryny (ok. 5 ml),
- garść sałaty (ok. 30 g),
- łyżka orzechów nerkowca (ok. 10 g),
- 1/3 woreczka ryżu (ok. 33 g),
- mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g),
- łyżeczka oleju (ok. 5 g),
- przyprawy: curry, słodka papryka, ostra papryka, sól i pieprz.


Sposób przygotowania


1. Marchew obieramy i przygotowujemy wstążki (przy pomocy obieraczki).
2. Ogórka kroimy w słupki.
3. Pomidora kroimy na ćwiartki.
4. Awokado kroimy w plastry.
5. Przygotowujemy sos: łączymy oliwę z musztardą i sokiem z cytryny.
6. Sałatę skrapiamy przygotowanym sosem i posypujemy orzechami.
7. Ryż gotujemy z dodatkiem curry.
8. Mięso kroimy w grubą kostkę, marynujemy w oleju, papryce słodkiej, ostrej, szczypcie soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej.




Micha rozmaitości jest bogata w:


- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit,
- pełnowartościowe białko (pochodzące z kurczaka), które jest składnikiem budulcowym,

- β-karoten (pochodzący z marchwi), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 500 g
Energia: 528,1 kcal
Białko: 40,5 g
Tłuszcze: 23,7 g
Węglowodany: 43,7 g
Błonnik pokarmowy: 5,4 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.