wtorek, 7 sierpnia 2018

Makaron z polędwiczką wieprzową i pieczarkami

Składniki
(na 1 porcję)

- cebula (ok. 70 g),
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g),
- 10 pieczarek (ok. 200 g),
- polędwiczka wieprzowa (ok. 150 g),
- 5 łyżek jogurtu greckiego (ok. 100 g),
- 50 g makaronu,
- przyprawy: sól, pieprz.


Sposób przygotowania

1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oleju.
2. Dodajemy do cebuli pokrojone w plastry pieczarki i dusimy kilka minut (do odparowania wody).
3. Kroimy polędwiczkę wieprzową w kostkę (powinna mieć temperaturę pokojową), marynujemy w łyżeczce oleju, szczypcie pieprzu i smażymy na patelni teflonowej ok. 3-4 minuty (na dużym ogniu).
4. Przekładamy usmażoną polędwiczkę na talerz i przykrywamy folią spożywczą.
5. Łączymy pieczarki z polędwiczką, jogurtem i szczyptą soli (nie gotujemy sosu, żeby się nie zważył).
6. Podajemy z makaronem.




Makaron z polędwiczką wieprzową i pieczarkami jest bogaty w:

- żelazo (pochodzące z polędwiczki wieprzowej), które jest składnikiem hemoglobiny,
- błonnik pokarmowy (pochodzący z pieczarek), który daje uczucie sytości.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 580 g
Energia: 595,4 kcal
Białko: 47,2 g
Tłuszcze: 23,9 g
Węglowodany: 53,9 g
Błonnik pokarmowy: 6,4 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.