(na
1 porcję)
- pół pora (ok. 59 g),
- łyżeczka oleju (ok. 5 g),
- pół marchewki (ok. 52 g),
- 1/4 papryki (ok. 38 g),
- mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g),
- łyżka natki pietruszki (ok. 4 g),
- jajko (ok. 50 g),
- 1/2 szklanki mleka 2% (ok. 125 ml),
- 1/4 szklanki mąki pszennej typ 500 (ok. 39 g),
- 1/4 szklanki mąki pszennej typ 1850 (ok. 32 g),
- ząbek czosnku,
- łyżeczka soku z cytryny,
- pół kubka jogurtu naturalnego (ok. 90 g),
- przyprawy: sól i pieprz.
Sposób przygotowania
1. Drobno pokrojony por szklimy na oleju.
2. Do pora dodajemy tartą marchewką, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i dusimy kilka minut.
3. Do warzyw dodajemy pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka i całość dusimy kilka minut.
4. Farsz mięso-warzywny doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i posiekaną natką pietruszki.
5. Miksujemy jajko z mlekiem i szczyptą soli.
6. Dodajemy do masy mąkę i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach.
7. Naleśniki smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
8. Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy w rulon.
9. Naleśniki podajemy z sosem czosnkowym (wyciśnięty przez praskę czosnek łączymy z sokiem z cytryny, szczyptą soli, pieprzu i jogurtem).
Naleśniki z kurczakiem i warzywami są bogate w:
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit,
- pełnowartościowe białko (pochodzące z kurczaka), które jest składnikiem budulcowym,
- β-karoten (pochodzący z marchwi), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 650 g
Energia: 658,6 kcal
Białko: 57,2 g
Tłuszcze: 17,9 g
Węglowodany: 75,4 g
Błonnik pokarmowy: 9,0 g
Porcja waży: ok. 650 g
Energia: 658,6 kcal
Białko: 57,2 g
Tłuszcze: 17,9 g
Węglowodany: 75,4 g
Błonnik pokarmowy: 9,0 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.