(na 1 porcję)
- 10 truskawek ok. 150 g),
- łyżeczka cukru (ok. 5 g),
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny (ok. 8 g),
- 1/4 szklanki wody,
- opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 180 g).
Sposób
przygotowania
1. Truskawki z dodatkiem cukru miksujemy na mus.
2. Żelatynę łączymy z zimną wodą i odstawiamy na ok. 10 min do napęcznienia.
3. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy (nie gotujemy!) do jej całkowitego rozpuszczenia.
4. Żelatynę łączymy z musem truskawkowym i jogurtem.
5. Masę przelewamy do pucharka i wstawiamy na lodówki na kilka godzin.
1. Truskawki z dodatkiem cukru miksujemy na mus.
2. Żelatynę łączymy z zimną wodą i odstawiamy na ok. 10 min do napęcznienia.
3. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy (nie gotujemy!) do jej całkowitego rozpuszczenia.
4. Żelatynę łączymy z musem truskawkowym i jogurtem.
5. Masę przelewamy do pucharka i wstawiamy na lodówki na kilka godzin.
Miniserniczek truskawkowy jest bogaty w:
-
wapń (pochodzący z jogurtu), który jest składnikiem kości i
zębów,
- witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest przeciwdziała procesom starzenia się.
Wartość
odżywcza jednej porcji:- witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest przeciwdziała procesom starzenia się.
Porcja waży: ok. 400 g
Energia: 197,7 kcal
Białko: 15,4 g
Tłuszcze: 4,2 g
Węglowodany: 27,0 g
Błonnik pokarmowy: 2,7 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.