czwartek, 5 kwietnia 2018

Fritata z ziemniakami, szpinakiem, pomidorem i fetą

Składniki
(na 1 porcję)

- 3 ziemniaki (ok. 270 g),
- ząbek czosnku,
- łyżeczka oleju (ok. 5 g),
- szpinak (ok. 50 g),
- łyżka jogurtu naturalnego (ok. 20 g),
- 3 jajka (ok. 150 g),
- łyżka natki pietruszki (ok. 4 g),
- mały pomidor (ok. 100 g),
- 1/3 sera typu feta (ok. 90 g),
- przyprawy: sól i pieprz.


Sposób przygotowania

1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane (ok. 15 min).
2. Wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku podsmażamy na oleju.
3. Do czosnku dodajemy szpinak i dusimy kilka minut.
4. Szpinak łączymy z jogurtem.
5. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy kolejno pokrojone w plastry ziemniaki i przygotowany szpinak.
6. Jaja roztrzepujemy rózgą i doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, posiekaną natką pietruszki.
7. Masę jajeczną wylewamy na ziemniaki i szpinak.
8. Na fritacie układamy plastry pomidora i posypujemy pokruszoną fetą.
9. Fritatę pieczemy w 180 stopniach C ok. 25-30 min. (aż jaja będą ścięte).




Fritata jest bogata w:

- lecytynę (pochodzącą z jaj), która wspomaga układ nerwowy,
-
żelazo (pochodzące ze szpinaku), które jest składnikiem krwi.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 600 g
Energia: 615,6 kcal
Białko: 41,6 g
Tłuszcze: 31,3 g
Węglowodany: 46,3 g
Błonnik pokarmowy: 7,4 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.