piątek, 30 marca 2018

Babka łaciata

Składniki
(na 12 porcji)

- 50 g czekolady gorzkiej,
- 125 ml mleka,
- 80 g śmietany 12%
- 2 jajka (ok. 100 g),
- 115 g mąki pszennej,
- 115 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 120 g masła,
- 130 g drobnego cukru,
- łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g),
- do wysmarowania formy: masło i bułka tarta.


Sposób przygotowania

1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
2. Mleko mieszamy ze śmietaną.
3. Jajka roztrzepujemy.
4. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy.
5. Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę (miksujemy na wysokich obrotach ok. 10 min).
6. Do utartego z cukrem masła stopniowo dodajemy roztrzepane jaja.
7. Do ciasta stopniowo dodajemy śmietanę z mlekiem i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (miksujemy na wolnych obrotach).
8. Ciasto dzielimy na dwie części – jedną część łączymy delikatnie z roztopioną i przestudzoną czekoladą.
9. Formę do pieczenia smarujemy dokładnie masłem i oprószamy bułką tartą (jeżeli używamy formy silikonowej można pominąć).
10. Na przemian masę jasną i masę ciemną przekładamy do foremki (najlepiej łyżką).
11. W cieście robimy kilka ósemek wykałaczką.
12. Ciasto pieczemy w 170 stopniach C ok. 50 min.
13. Babkę oprószamy cukrem pudrem.




Babka jest bogata w:

- błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki pełnoziarnistej), który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 70 g
Energia: 231,0 kcal
Białko: 4,1 g
Tłuszcze: 11,8 g
Węglowodany: 28,6 g
Błonnik pokarmowy: 1,4 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.