(na
2 porcje)
-
4 jajka (ok. 200 g),
- 4 łyżki szczypiorku (ok. 24 g),
- 1/4 czerwonej papryki (ok. 38 g),
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 40 g),
- pół łyżeczki musztardy (ok. 5 g),
- przyprawy: sól i pieprz,
- do dekoracji koperek.
- 4 łyżki szczypiorku (ok. 24 g),
- 1/4 czerwonej papryki (ok. 38 g),
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 40 g),
- pół łyżeczki musztardy (ok. 5 g),
- przyprawy: sól i pieprz,
- do dekoracji koperek.
Sposób przygotowania
1. Jaja gotujemy na twardo.
2. Jaja studzimy i obieramy ze skorupki.
3. Jaja przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy żółtka.
4. Żółtka rozgniatamy.
5. Żółtka łączymy z posiekanym szczypiorkiem, pokrojoną w drobną kostkę papryką, jogurtem i musztardą.
6. Farsz doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
7. Jaja wypełniamy farszem i dekorujemy koperkiem.
Jaja
nadziewane są bogate w:
- pełnowartościowe białko (pochodzące z jaj), które pełni funkcję budulcową,- lecytynę (pochodzącą z jaj), która wspomaga układ nerwowy,
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która zwiększa odporność.
- pełnowartościowe białko (pochodzące z jaj), które pełni funkcję budulcową,- lecytynę (pochodzącą z jaj), która wspomaga układ nerwowy,
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która zwiększa odporność.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 158 g
Energia: 165,8 kcal
Białko: 14,5 g
Tłuszcze: 10,5 g
Węglowodany: 4,4 g
Błonnik pokarmowy: 0,9 g
Porcja waży: ok. 158 g
Energia: 165,8 kcal
Białko: 14,5 g
Tłuszcze: 10,5 g
Węglowodany: 4,4 g
Błonnik pokarmowy: 0,9 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.