(na
1 porcję)
- pół małej cebuli (ok. 35 g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- ok. 300 ml bulionu warzywnego,
- ząbek czosnku,
-
4 łyżki zakwasu żytniego (ok. 40 ml),
- ziemniak (ok. 70 g),
- łyżeczka masła (ok. 5 g),
- ziemniak (ok. 70 g),
- łyżeczka masła (ok. 5 g),
-
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, papryka
wędzona, sól i pieprz.
Sposób
przygotowania
1.
Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na oleju.
2. Bulion podgrzewamy z dodatkiem podsmażonej cebuli, czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego.
3. Do gorącego bulionu wlewamy zakwas żytni (stopniowo, żeby zupa nie była za kwaśna).
4. Żur doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i papryką wędzoną.
2. Bulion podgrzewamy z dodatkiem podsmażonej cebuli, czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego.
3. Do gorącego bulionu wlewamy zakwas żytni (stopniowo, żeby zupa nie była za kwaśna).
4. Żur doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i papryką wędzoną.
5.
Ugotowanego ziemniaka z dodatkiem masła rozgniatamy praską.
6. Żurek podajemy z ziemniakami.
6. Żurek podajemy z ziemniakami.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 450 ml
Energia: 282,0 kcal
Białko: 12,7 g
Tłuszcze: 10,5 g
Węglowodany: 35,6 g
Błonnik pokarmowy: 2,6 g
Porcja waży: ok. 450 ml
Energia: 282,0 kcal
Białko: 12,7 g
Tłuszcze: 10,5 g
Węglowodany: 35,6 g
Błonnik pokarmowy: 2,6 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.