wtorek, 20 marca 2018

Faszerowana cukinia

Składniki
(na 1 porcję)

- pół woreczka kaszy jaglanej (ok. 50 g),
- średnia cukinia (ok. 290 g),
- 100 g mięsa z piersi kurczaka,
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- pół małego pora (ok. 60 g),
- ząbek czosnku,
- łyżeczka koncentratu pomidorowego (ok. 13 g),
- łyżka natki pietruszki (ok. 4 g),
- mały pomidor (ok. 100 g),
- pół mozzarelli (ok. 63 g),
- przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, curry, oregano, sól i pieprz.


Sposób przygotowania

1. Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ ze środka.
3. Mięso z piersi kurczaka kroimy w drobną kostkę, marynujemy w oleju, papryce słodkiej, papryce ostrej, curry, szczypcie soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej.
4. Do mięsa dodajemy drobno pokrojony por, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wydrążony miąższ z cukinii i dusimy kilka minut.
5. Mięso łączymy z ugotowaną kaszą, koncentratem pomidorowym i posiekaną natką pietruszki.
6. Cukinię faszerujemy przygotowanym farszem.
7. Faszerowaną cukinię przykrywamy plasterkami pomidora i mozzarelli.
8. Faszerowaną cukinię posypujemy oregano i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, i pieczemy w 180 stopniach C ok. 25 min.


Faszerowana cukinia jest bogata w:

- pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa), które pełni funkcje budulcową,
- witaminę B2 (pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 740 g
Energia: 572,2 kcal
Białko: 49,4 g
Tłuszcze: 19,0 g
Węglowodany: 57,5 g
Błonnik pokarmowy: 8,0 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.