czwartek, 15 marca 2018

Pulpeciki z warzywami

Składniki
(na 1 porcję – 4 pulpety)

- ok. 120 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
- pół marchwi (ok. 52 g),
- 1/8 papryki czerwonej (ok. 19 g),
- łyżka natki pietruszki (ok. 4 g),
- łyżka koperku (ok. 8 g),
- ząbek czosnku,
- jajko (ok. 50 g),
- 2 łyżki kaszy manny (ok. 30 g),
- 1/3 woreczka ryżu (ok. 33 g),
- 100 g fasolki szparagowej zielonej,
- 2 łyżki szczypiorku (ok. 16 g),
- przyprawy: papryka słodka, sól i pieprz.


Sposób przygotowania


1. Do miski wkładamy mięso mielone, startą na tarce marchew, drobno pokrojoną paprykę, posiekaną natkę pietruszki, posiekany koperek, wyciśnięty przez praskę czosnek, jajo i łyżkę kaszy manny.
2. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, papryką i wyrabiamy na jednolitą masę.
3. Formujemy średniej wielkości kulki i obtaczamy w łyżce kaszy manny.
4. Pulpeciki wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20-25 minut.
5. Pulpeciki podajemy z ryżem, fasolką szparagową i szczypiorkiem.



Pulpeciki są bogate w:

- pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa i jaja) które pełni funkcje budulcową,
- kwas foliowy (pochodzący z fasolki), który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i krwiotwórczego.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 460 g
Energia: 534,6 kcal
Białko: 39,3 g
Tłuszcze: 14,5
Węglowodany: 65,5 g
Błonnik pokarmowy: 7,4 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.