(na 1 porcję)
- 5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g),
- pół szklanki mleka 2% (ok. 125 ml),
- 2 kostki gorzkiej czekolady (ok. 10 g),
- łyżka masła orzechowego (ok. 20 g),
- łyżeczka orzechów arachidowych (ok. 5 g),
- pół banana (ok. 58 g).
Sposób przygotowania
1. Płatki owsiane zalewamy mlekiem i wstawiamy na noc do lodówki.
2. Namoczone płatki owsiane z dodatkiem kostki czekolady i masła orzechowego podgrzewamy.
3. Owsiankę dekorujemy posiekaną kostką czekolady, orzechami i plasterkami banana.
Owsianka orzechowo-czekoladowa jest bogata w:
- błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości,
- potas (pochodzący z banana), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.
- potas (pochodzący z banana), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 270 g
Energia: 496,8 kcal
Białko: 18,0 g
Tłuszcze: 21,1 g
Węglowodany: 64,1 g
Błonnik pokarmowy: 6,5 g
Energia: 496,8 kcal
Białko: 18,0 g
Tłuszcze: 21,1 g
Węglowodany: 64,1 g
Błonnik pokarmowy: 6,5 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.