wtorek, 20 lutego 2018

Krem z dyni z mlekiem kokosowym

Składniki
(na 1 porcję)

- mała cebula (ok. 70 g),
- ząbek czosnku,
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- ok. 200 g pieczonej dyni,
- 5 łyżek mleka kokosowego (ok. 50 ml),
- natka pietruszki,
- łyżeczka pestek dyni (ok. 5 g),
- przyprawy: kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa, papryka słodka, papryka ostra, sól i pieprz.


Sposób przygotowania

1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek na oleju.
2. Do cebuli dodajemy pieczoną dynię i przyprawy.
3. Całość zalewamy 1/4 szklanki wody i dusimy ok. 5 min.
4. Warzywa łączymy z mlekiem kokosowym i miksujemy na gładki krem.
5. Krem dyniowy posypujemy posiekaną natką pietruszki i prażonymi pestkami dyni.




Krem z dyni jest bogaty w:

- β-karoten (pochodzący z dyni), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 400 g
Energia: 277,5 kcal
Białko: 5,2 g
Tłuszcze: 18,5 g
Węglowodany: 29,3 g
Błonnik pokarmowy: 4,8 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.