(na
1 porcję)
-
mała cebula (ok. 70 g),
- ząbek czosnku,
- ząbek czosnku,
-
łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
-
ok. 200 g pieczonej dyni,
- 5 łyżek mleka kokosowego (ok. 50 ml),
- natka pietruszki,
- łyżeczka pestek dyni (ok. 5 g),
- 5 łyżek mleka kokosowego (ok. 50 ml),
- natka pietruszki,
- łyżeczka pestek dyni (ok. 5 g),
-
przyprawy: kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa, papryka słodka,
papryka ostra, sól i pieprz.
Sposób
przygotowania
1.
Szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek na oleju.
2. Do cebuli dodajemy pieczoną dynię i przyprawy.
3. Całość zalewamy 1/4 szklanki wody i dusimy ok. 5 min.
2. Do cebuli dodajemy pieczoną dynię i przyprawy.
3. Całość zalewamy 1/4 szklanki wody i dusimy ok. 5 min.
4.
Warzywa łączymy z mlekiem kokosowym i miksujemy na gładki krem.
5. Krem dyniowy posypujemy posiekaną natką pietruszki i prażonymi pestkami dyni.
5. Krem dyniowy posypujemy posiekaną natką pietruszki i prażonymi pestkami dyni.
Krem
z dyni jest bogaty w:
-
β-karoten
(pochodzący z dyni), który jest antyoksydantem, działa
przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 400 g
Energia: 277,5 kcal
Białko: 5,2 g
Tłuszcze: 18,5 g
Węglowodany: 29,3 g
Błonnik pokarmowy: 4,8 g
Porcja waży: ok. 400 g
Energia: 277,5 kcal
Białko: 5,2 g
Tłuszcze: 18,5 g
Węglowodany: 29,3 g
Błonnik pokarmowy: 4,8 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.