czwartek, 8 lutego 2018

Pieczone pączki

Składniki
(na 8 pączków)

- 50 ml mleka,
- 35 g drożdży,
- 80 g mąki pszennej np. tortowej + łyżeczka,
- 80 g mąki pszennej Graham,
- 2 łyżki + łyżeczka cukru (ok. 25 g),
- 1/4 łyżeczki soli,
- 2 jajka (ok. 100 g),
- 1/4 kostki masła (ok. 50 g),
- 8 łyżeczek marmolady (ok. 96 g),
- łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g).



Sposób przygotowania

1. Przygotowujemy rozczyn: mieszamy ciepłe mleko z drożdżami, łyżeczką cukru i łyżeczką mąki.
Rozczyn przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
2. Miksujemy 1,5 jaja z 2 łyżkami cukru na puszystą masę (resztę jaja wykorzystamy do posmarowania pączków).
3. Do miski przesiewamy mąkę.
4. Do mąki dodajemy rozczyn, sól, ubite jaja i wyrabiamy przez kilka minut.
5. Do ciasta dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy przez kilka minut (ciasto powinno odchodzić od miski).
6. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
7. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy.
8. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm i szklanką wycinamy 8 kółek.
9. Kawałek ciasta rozpłaszczamy delikatnie w dłoni, nakładamy na środek łyżeczkę marmolady, zlepiamy brzegi, formujemy kulkę i wkładamy ją łączeniem do dołu do papilotki.
10. Pączki układamy na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
11. Pączki smarujemy roztrzepanym jajem i pieczemy w 180 stopniach C ok. 12-15 minut.
12. Gdy pączki ostygną oprószamy je cukrem pudrem.




Pączki są bogate w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości.


Wartość odżywcza jednego pączka:


Porcja waży: ok. 60 g
Energia: 167,4 kcal
Białko: 4,4 g
Tłuszcze: 6,7 g
Węglowodany: 23,9 g
Błonnik pokarmowy: 1,7 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.