wtorek, 6 lutego 2018

Kaszotto z marchewką i groszkiem

Składniki
(na 1 porcję)

- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- cebula (ok. 70 g),
- 1/2 pora (ok. 60 g),
- pół woreczka kaszy gryczanej (ok. 50 g),
- 1/3 opakowania marchewki z groszkiem (ok. 150 g),
- przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, sos sojowy.


Sposób przygotowania

1. Szklimy na oleju pokrojoną w piórka cebulę i por.
2. Do cebuli dodajemy kaszę, marchewkę z groszkiem i smażymy ok. 1 min.
3. Całość zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości.
4. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i sosem sojowym.




Kaszotto z marchewką i groszkiem jest bogate w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości,
- magnez (pochodzący z kaszy), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 380 g
Energia: 310,9 kcal
Białko: 12,1 g
Tłuszcze: 7,4 g
Węglowodany: 61,3 g
Błonnik pokarmowy: 14,0 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.