Składniki
(na małą keksówkę – 15
plastrów)
- mała cebula (ok. 70 g),
- 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g),
- 6 pieczarek (ok. 120 g),
- 1/2 papryki (ok. 75 g),
- mięso z piersi kurczaka (ok. 500 g),
- 250 ml śmietany 12 % (słodkiej),
- jajko (ok. 50 g),
- ząbek czosnku,
- przyprawy: kurkuma, papryka słodka, sól i pieprz.
Sposób przygotowania
1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oleju.
2. Do cebuli dodajemy starte na tarce pieczarki i dusimy kilka minut (aż woda całkowicie odparuje).
3. Kroimy w drobną kosteczkę paprykę i podsmażamy na łyżeczce oleju.
4. Mięso z piersi kurczaka mielimy dwukrotnie.
5. Mielone mięso łączymy ze śmietanką, jajem, solą i pieprzem.
6. Przygotowane mięso dzielimy na 3 części: jedną część łączymy z pieczarkami, drugą część z podsmażoną papryką i papryką słodką, trzecią część z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kurkumą.
7. W foremce keksowej układamy warstwowo trzy części mięsa z dodatkami.
8. Terrinę pieczemy w kąpieli wodnej w 180 stopniach C ok. 1 h 15 min.
Terrina drobiowa jest bogata w:
-
pełnowartościowe białko (pochodzące z piersi kurczaka), które
pełni funkcję budulcową.
Wartość
odżywcza jednego plastra:
Porcja waży: ok. 70 g
Energia: 74,1 kcal
Białko: 8,5 g
Tłuszcze: 3,7 g
Węglowodany: 1,8 g
Błonnik pokarmowy: 0,4 g
Porcja waży: ok. 70 g
Energia: 74,1 kcal
Białko: 8,5 g
Tłuszcze: 3,7 g
Węglowodany: 1,8 g
Błonnik pokarmowy: 0,4 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.