sobota, 13 stycznia 2018

Schab pieczony w kapuście kiszonej

Składniki
(na 1 porcję)

- 2 plastry schabu (ok. 140 g),
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 15 g),
- ząbek czosnku,
- cebula (ok.70 g),
- ok. 150 g kapusty kiszonej,
- 3 ziemniaki (ok. 210 g),
- przyprawy: majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz.


Sposób przygotowania

1. Plastry schabu delikatnie rozbijamy, marynujemy w łyżeczce oleju, wyciśniętym przez praskę czosnku, majeranku, szczypcie soli, pieprzu i podsmażamy.
2. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na łyżeczce oleju.
3. Do cebuli dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną (jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, możemy ją wcześniej wypłukać), ziele angielskie, liść laurowy i dusimy kilka minut.
4. Ziemniaki kroimy w cienkie plastry i skrapiamy łyżeczką oleju.
5. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: połowę kapusty, plastry schabu, połowę kapusty i plastry ziemniaków.
6. Całość oprószamy szczyptą soli, pieprzu i pieczemy w 180 stopniach C ok. 1 h i 15 min.
7. Zdejmujemy pokrywę z naczynia żaroodpornego i całość zapiekamy jeszcze w 220 stopniach C ok. 15 min.




Schab pieczony w kapuście kiszonej jest bogaty w:

- pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa), które pełni funkcję budulcową,
- witaminę C (pochodzącą z kapusty kiszonej), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.

Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 590 g
Energia: 581,3 kcal
Białko: 36,5 g
Tłuszcze: 29,8 g
Węglowodany: 47,7 g
Błonnik pokarmowy: 9,1 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.