Składniki
(na 5 porcji)
- pół tabliczki czekolady (ok. 50 g),
- łyżeczka masła (ok. 5 g),(na 5 porcji)
- pół tabliczki czekolady (ok. 50 g),
- szklanka płatków owsianych (ok. 110 g),
- 4 łyżki suszonej żurawiny (ok. 40 g).
Sposób przygotowania
1. Czekoladę z dodatkiem łyżeczki masła rozpuszczamy w kąpieli wodnej.2. Płatki owsiane prażymy na suchej patelni (kilka minut).
3. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy płatki owsiane i posiekaną żurawinę.
4. Przygotowaną masę rozkładamy na papierze do pieczenia i pozostawiamy do wystygnięcia.
Granola czekoladowa jest bogata w:
- błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości,
- magnez (pochodzący z gorzkiej czekolady), który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 41 g
Energia: 167,9 kcal
Białko: 3,3 g
Tłuszcze: 5,9 g
Węglowodany: 27,5 g
Błonnik pokarmowy: 2,2 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.