czwartek, 4 stycznia 2018

Granola czekoladowa z żurawiną

Składniki
(na 5 porcji)


- pół tabliczki czekolady (ok. 50 g),
- łyżeczka masła (ok. 5 g),
- szklanka płatków owsianych (ok. 110 g),
- 4 łyżki suszonej żurawiny (ok. 40 g).



Sposób przygotowania

1. Czekoladę z dodatkiem łyżeczki masła rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
2. Płatki owsiane prażymy na suchej patelni (kilka minut).
3. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy płatki owsiane i posiekaną żurawinę.
4. Przygotowaną masę rozkładamy na papierze do pieczenia i pozostawiamy do wystygnięcia.





Granola czekoladowa jest bogata w:

- błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości,
- magnez (pochodzący z gorzkiej czekolady), który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 41 g
Energia: 167,9 kcal
Białko: 3,3 g
Tłuszcze: 5,9 g
Węglowodany: 27,5 g
Błonnik pokarmowy: 2,2 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.