Składniki
(na 8 porcji)
(na 8 porcji)
-
3 jajka (ok. 150 g),
-
pół szklanki cukru (ok. 100 g),
- 1 kg twarogu,
- 1 kg twarogu,
-
opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g),
-
3 łyżeczki przyprawy piernikowej.
- łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g).
- łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g).
Sposób
przygotowania
1. Miksujemy jaja z cukrem.
2. Łączymy jaja z twarogiem, budyniem i przyprawą piernikową
3. Masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 1 h 15 min.
4. Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku (żeby nie opadł).
5. Sernik obsypujemy cukrem pudrem.
1. Miksujemy jaja z cukrem.
2. Łączymy jaja z twarogiem, budyniem i przyprawą piernikową
3. Masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 1 h 15 min.
4. Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku (żeby nie opadł).
5. Sernik obsypujemy cukrem pudrem.
Sernik piernikowy jest bogaty w:
-
wapń (pochodzący z twarogu), który jest składnikiem kości i
zębów.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 160 g
Energia: 212,6 kcal
Białko: 14,5 g
Tłuszcze: 6,8 g
Węglowodany: 22,9 g
Błonnik pokarmowy: 0,0 g
Porcja waży: ok. 160 g
Energia: 212,6 kcal
Białko: 14,5 g
Tłuszcze: 6,8 g
Węglowodany: 22,9 g
Błonnik pokarmowy: 0,0 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.