czwartek, 21 grudnia 2017

Łazanki z kapustą i grzybami

Składniki
(na 1 porcję)

- garść suszonych grzybów (ok. 15 g),
- cebula (ok.70 g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- ok. 200 g kapusty kiszonej,
- łyżeczka masła (ok. 5 g),
- pół szklanki makaronu łazanki (ok. 50 g),
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sos sojowy.


Sposób przygotowania

1. Grzyby zalewamy wodą i moczymy (najlepiej przez całą noc).
2. Grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły, ok. 20 min.
3. Ugotowane grzyby kroimy na drobniejsze kawałki.
4. Drobno posiekaną cebulę szklimy na łyżeczce oleju.
5. Do cebuli dodajemy posiekaną kapustę (jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, możemy ją wcześniej wypłukać) i smażymy kilka minut.
6. Do kapusty dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sos sojowy, grzyby, wywar z gotowania grzybów, łyżeczkę masła i całość gotujemy ok. 30-40 min.
7. Ugotowany makaron łazanki łączymy z kapustą i grzybami.



Łazanki z kapustą i grzybami są bogate w:

- witaminę C (pochodzącą z kapusty kiszonej), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 400 g
Energia: 352,7 kcal
Białko: 9,4 g
Tłuszcze: 10,7 g
Węglowodany: 62,6 g
Błonnik pokarmowy: 6,6 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.