Składniki
(na
ok. 30 sztuk)
-
szklanka mąki pszennej tortowej (ok. 155 g),
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 130 g),
- 2 łyżki miodu (ok. 48 g),
- 1/2 szklanki cukru pudru (ok. 100 g),
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3 łyżeczki przyprawy piernikowej (ok. 15 g),
- łyżka masła (ok. 20 g),
- 2 jajka (ok. 100 g),
- kilka łyżek ciepłego mleka (ok. 50 ml).
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 130 g),
- 2 łyżki miodu (ok. 48 g),
- 1/2 szklanki cukru pudru (ok. 100 g),
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3 łyżeczki przyprawy piernikowej (ok. 15 g),
- łyżka masła (ok. 20 g),
- 2 jajka (ok. 100 g),
- kilka łyżek ciepłego mleka (ok. 50 ml).
Sposób
przygotowania
1. Przesiewamy mąkę na stolnicę. 2. Do mąki dodajemy rozpuszczony miód, cukier puder, sodę, przyprawę piernikową, roztopione masło, jajko i mieszamy (najlepiej nożem).
3. Zagniatamy ciasto, dolewając stopniowo ciepłe mleko.
4. Rozwałkowujemy ciasto, na posypanej mąką stolnicy, na placek o grubości ok. 0,5 cm.
5. Wykrawamy pierniczki, wykładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
6. Pierniczki pieczemy w 180 stopniach C ok. 7-10 min (w zależności od grubości).
Wartość odżywcza jednego pierniczka:
Porcja waży: ok. 20 g
Energia: 60,8 kcal
Białko: 1,5 g
Tłuszcze: 1,3 g
Węglowodany: 11,2 g
Błonnik pokarmowy: 0,5 g
Pierniczki
są bogate w:
-
błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości.
Wartość odżywcza jednego pierniczka:
Porcja waży: ok. 20 g
Energia: 60,8 kcal
Białko: 1,5 g
Tłuszcze: 1,3 g
Węglowodany: 11,2 g
Błonnik pokarmowy: 0,5 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.