poniedziałek, 4 grudnia 2017

Muffiny piernikowe

Składniki
(na 6 muffinek)

- 2 szklanki mąki Graham (ok. 260 g),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- ¾ szklanki mleka 2% (ok. 200 ml),
- 3 łyżki oleju rzepakowego (ok. 30 g),
- jajko (ok. 50 g),
- ¼ szklanki cukru (ok. 50 g),
- przyprawy: cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatałowa.


Sposób przygotowania

1. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, sól, sodę i cukier.
2. Mieszamy jajko, mleko i olej.
3. Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy.
4. Foremki napełniamy ciastem do ¾ wysokości.
5. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 35 minut.




Muffiny są bogate w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości.

Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 100 g
Energia: 237,4 kcal
Białko: 7,2 g
Tłuszcze: 7,5 g
Węglowodany: 39,7 g
Błonnik pokarmowy: 4,6 g

2 komentarze:

  1. Świetnie, pisz więcej tego typu postów, bardzo przyjemnie się je czyta. Przy okazji, skoro interesujesz się tematem odżywiania, słyszałaś coś może o czarnym czosnku? Spotkałam się z bardzo dobrymi opiniami na jego temat.

    OdpowiedzUsuń