Składniki
(na
6 muffinek)
-
2 szklanki mąki Graham (ok. 260 g),
-
łyżeczka proszku do pieczenia,
-
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
-
szczypta soli,
-
¾ szklanki mleka 2% (ok. 200 ml),
-
3 łyżki oleju rzepakowego (ok. 30 g),
-
jajko (ok. 50 g),
-
¼ szklanki cukru (ok. 50 g),
- przyprawy: cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatałowa.
- przyprawy: cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatałowa.
Sposób
przygotowania
1.
Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, sól, sodę i
cukier.
2.
Mieszamy jajko, mleko i olej.
3.
Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy.
4.
Foremki napełniamy ciastem do ¾ wysokości.
5.
Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 35 minut.
Muffiny
są bogate w:
-
błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie
sytości.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok.
100 g
Energia: 237,4 kcal
Białko: 7,2 g
Tłuszcze: 7,5 g
Węglowodany: 39,7 g
Błonnik pokarmowy: 4,6 g
Energia: 237,4 kcal
Białko: 7,2 g
Tłuszcze: 7,5 g
Węglowodany: 39,7 g
Błonnik pokarmowy: 4,6 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.