poniedziałek, 27 listopada 2017

Szakszuka

Składniki
(na 1 porcję)

- cebula (ok. 70 g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- średni pomidor (ok. 150 g),
- 2 jaja (ok. 100 g),
- przyprawy: bazylia, papryka słodka, szczypta soli i pieprzu.


Sposób przygotowania

1. Podsmażamy drobno pokrojoną cebulę na oleju.
2. Do cebuli dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, bazylię, paprykę słodką i dusimy ok. 5 min.
3. Do pomidora wybijamy jaja i smażymy do ścięcia się białka i żółtka (najlepiej pod przykryciem).
4. Szakszukę oprószamy szczyptą soli i pieprzu.




Szakszuka jest bogata w:

- likopen (pochodzący z pomidora), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- lecytynę (pochodzącą z jaja), która wspiera funkcjonowanie układu nerwowego.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 300 g
Energia: 226,7 kcal
Białko: 14,9 g
Tłuszcze: 15,3 g
Węglowodany: 10,8 g
Błonnik pokarmowy: 3,0 g


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.