Składniki
(na 1 porcję)
(na 1 porcję)
-
cebula (ok. 70 g),
-
łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- średni pomidor (ok. 150 g),
- średni pomidor (ok. 150 g),
-
2 jaja (ok. 100 g),
-
przyprawy: bazylia, papryka słodka, szczypta soli i pieprzu.
Sposób
przygotowania
1.
Podsmażamy drobno pokrojoną cebulę na oleju.
2.
Do cebuli dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, bazylię, paprykę
słodką i dusimy ok. 5 min.
3. Do pomidora wybijamy jaja i smażymy do ścięcia się białka i żółtka (najlepiej pod przykryciem).
4. Szakszukę oprószamy szczyptą soli i pieprzu.
3. Do pomidora wybijamy jaja i smażymy do ścięcia się białka i żółtka (najlepiej pod przykryciem).
4. Szakszukę oprószamy szczyptą soli i pieprzu.
Szakszuka
jest bogata w:
-
likopen (pochodzący z pomidora), który jest antyoksydantem, działa
przeciwnowotworowo,
-
lecytynę (pochodzącą z jaja), która wspiera funkcjonowanie układu
nerwowego.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 300 g
Energia:
226,7 kcal
Białko:
14,9 g
Tłuszcze:
15,3 g
Węglowodany:
10,8 g
Błonnik
pokarmowy: 3,0 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.