środa, 22 listopada 2017

Pęczotto z dynią i kurczakiem

Składniki
(na 1 porcję)

- mała cebula (ok. 70 g),
- 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g),
- pół woreczka kaszy pęczak (ok. 50 g),
- ok. 150 g dyni,
- mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g),
- łyżka natki pietruszki (ok. 4 g),
- przyprawy: kurkuma, gałka muszkatołowa, imbir, sól i pieprz.


Sposób przygotowania


1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oleju.
2. Do cebuli dodajemy kaszę i smażymy ok. 1-2 minuty.
3. Kaszę zalewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy ok. 10 min. (najlepiej pod przykryciem).
4. Do kaszy dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i dusimy ok. 15 min.
5. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, kurkumie, soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej.
6. Do pęczotta z dynią dodajemy usmażonego kurczaka. Całość doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, imbirem, szczyptą soli, pieprzu i dusimy ok. 5 min.
7. Pęczotto posypujemy natką pietruszki.






Pęczotto z dynią i kurczakiem jest bogate w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit,
-
β-karoten (pochodzący z dyni), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 500 g
Energia: 486,5 kcal
Białko: 38,9 g
Tłuszcze: 13,5 g
Węglowodany: 58,3 g
Błonnik pokarmowy: 6,4 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.