niedziela, 19 listopada 2017

Kasza jaglana z bananem i sosem z masła orzechowego

Składniki
(na 1 porcję)

- 3 łyżki kaszy jaglanej (ok. 39 g),
- szklanka mleka 2% (ok. 250 ml),
- łyżeczka masła orzechowego (ok. 10 g),
- łyżeczka miodu (ok. 12 g),
- 2 łyżki soku z cytryny (ok. 20 ml),
- pół banana (ok. 58 g),
- łyżeczka orzechów włoskich (ok. 5 g).


Sposób przygotowania

1. Kaszę jaglaną dokładanie płuczemy.
2. Kaszę jaglaną zalewamy mlekiem i gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 min. co jakiś czas mieszając.
3. Przygotowujemy sos: mieszamy masło orzechowe z miodem i sokiem z cytryny.
4. Kaszę jaglaną dekorujemy plasterkami banana, sosem z masła orzechowego i posiekanymi orzechami.




Kasza jaglana z bananem i sosem z masła orzechowego jest bogata w:


- witaminę B2 (pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego,
- potas (pochodzący z banana), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 395 g
Energia: 448,8 kcal
Białko: 16,6 g
Tłuszcze: 13,9 g
Węglowodany: 67,6 g
Błonnik pokarmowy: 3,3 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.