Składniki
(na
10 porcji)
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 195 g),
- 1,5 szklanki płatków owsianych (ok. 165 g),
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
-
pół łyżeczki cynamonu,
-
150 g upieczonej dyni,
- dojrzały banan (ok. 115 g),
- dojrzały banan (ok. 115 g),
-
1/4 kostki masła (ok. 50 g),
- 1/4 szklanki oleju (ok. 50 g),
- 1/4 szklanki oleju (ok. 50 g),
-
5 łyżek miodu (ok. 120 g),
-
2 jajka (ok. 100 g).
Sposób
przygotowania
1. Mieszamy mąkę, płatki, sodę i cynamon.
2. Blendujemy na gładki mus dynię i banana.
1. Mieszamy mąkę, płatki, sodę i cynamon.
2. Blendujemy na gładki mus dynię i banana.
3.
Mieszamy roztopione masło, olej, miód, jaja i mus dyniowo-bananowy.
4.
Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy.
5.
Masę przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia,
wierzch posypujemy płatkami owsianymi i pieczemy w 170ºC przez
około 45 minut.
Chlebek
jest bogaty w:
-
błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie
sytości.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok.
100 g
Energia: 293,7 kcal
Białko: 6,6 g
Tłuszcze: 11,9 g
Węglowodany: 44,0 g
Błonnik pokarmowy: 4,4 g
Energia: 293,7 kcal
Białko: 6,6 g
Tłuszcze: 11,9 g
Węglowodany: 44,0 g
Błonnik pokarmowy: 4,4 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.