czwartek, 9 listopada 2017

Chlebek dyniowo-bananowy

Składniki
(na 10 porcji)

- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 195 g),
- 1,5 szklanki płatków owsianych (ok. 165 g),
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 150 g upieczonej dyni,
- dojrzały banan (ok. 115 g),
- 1/4 kostki masła (ok. 50 g),
- 1/4 szklanki oleju (ok. 50 g),
- 5 łyżek miodu (ok. 120 g),
- 2 jajka (ok. 100 g).


Sposób przygotowania

1. Mieszamy mąkę, płatki, sodę i cynamon.
2. Blendujemy na gładki mus dynię i banana.
3. Mieszamy roztopione masło, olej, miód, jaja i mus dyniowo-bananowy.
4. Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy.
5. Masę przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy płatkami owsianymi i pieczemy w 170ºC przez około 45 minut.




Chlebek jest bogaty w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości.


Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 100 g
Energia: 293,7 kcal
Białko: 6,6 g
Tłuszcze: 11,9 g
Węglowodany: 44,0 g
Błonnik pokarmowy: 4,4 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.