Składniki
(na 1 porcję)
- pół woreczka ryżu (ok. 50 g),
- cebula (ok. 70 g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- 150 g mięsa mielonego z szynki,
- ząbek czosnku,
- łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g),
- łyżka natki pietruszki (ok. 4 g),
- cebula (ok. 70 g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- 150 g mięsa mielonego z szynki,
- ząbek czosnku,
- łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g),
- łyżka natki pietruszki (ok. 4 g),
- duża papryka (ok. 230 g),
- mały pomidor (ok. 100 g),
- pół mozzarelli (ok. 63 g),
- mały pomidor (ok. 100 g),
- pół mozzarelli (ok. 63 g),
- przyprawy: papryka słodka, oregano,
sól i pieprz.
Sposób przygotowania
1. Ryż gotujemy według przepisu na
opakowaniu.
2. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju.
2. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju.
3. Do cebuli dodajemy mięso i smażymy
kilka minut.
4. Do mięsa dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, szczyptę papryki słodkiej, oregano, soli i pieprzu.
5. Mięso łączymy z ugotowanym ryżem.
6. Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy nasiona i faszerujemy.
7. Faszerowaną paprykę przykrywamy plasterkami pomidora i mozzarelli.
8. Faszerowaną paprykę pieczemy w naczyniu żaroodpornym wypełnionym niewielką ilością wody (ok. 1/2 szklanki) w 200 stopniach C ok. 40 min. (ok. 10 min. przed końcem pieczenia warto odkryć naczynie, żeby mozzarella się przyrumieniła).
4. Do mięsa dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, szczyptę papryki słodkiej, oregano, soli i pieprzu.
5. Mięso łączymy z ugotowanym ryżem.
6. Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy nasiona i faszerujemy.
7. Faszerowaną paprykę przykrywamy plasterkami pomidora i mozzarelli.
8. Faszerowaną paprykę pieczemy w naczyniu żaroodpornym wypełnionym niewielką ilością wody (ok. 1/2 szklanki) w 200 stopniach C ok. 40 min. (ok. 10 min. przed końcem pieczenia warto odkryć naczynie, żeby mozzarella się przyrumieniła).
Faszerowana
papryka jest bogata w:
- pełnowartościowe
białko (pochodzące z mięsa), które pełni funkcje budulcową,
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 750 g
Energia:
647,9 kcal
Białko:
52,3 g
Tłuszcze:
24,0 g
Węglowodany:
68,5 g
Błonnik
pokarmowy: 12,4 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.