poniedziałek, 30 października 2017

Faszerowana papryka

Składniki
(na 1 porcję)

- pół woreczka ryżu (ok. 50 g),
- cebula (ok. 70 g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- 150 g mięsa mielonego z szynki,
- ząbek czosnku,
- łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g),
- łyżka natki pietruszki (ok. 4 g),
- duża papryka (ok. 230 g),
- mały pomidor (ok. 100 g),
- pół mozzarelli (ok. 63 g),
- przyprawy: papryka słodka, oregano, sól i pieprz.


Sposób przygotowania

1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju.
3. Do cebuli dodajemy mięso i smażymy kilka minut.
4. Do mięsa dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, szczyptę papryki słodkiej, oregano, soli i pieprzu.
5. Mięso łączymy z ugotowanym ryżem.
6. Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy nasiona i faszerujemy.
7. Faszerowaną paprykę przykrywamy plasterkami pomidora i mozzarelli.
8. Faszerowaną paprykę pieczemy w naczyniu żaroodpornym wypełnionym niewielką ilością wody (ok. 1/2 szklanki) w 200 stopniach C ok. 40 min. (ok. 10 min. przed końcem pieczenia warto odkryć naczynie, żeby mozzarella się przyrumieniła).




Faszerowana papryka jest bogata w:

- pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa), które pełni funkcje budulcową,
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 750 g
Energia: 647,9 kcal
Białko: 52,3 g
Tłuszcze: 24,0 g
Węglowodany: 68,5 g
Błonnik pokarmowy: 12,4 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.