Składniki
(na
1 porcję)
- 2 garście rukoli (ok. 40 g),
- łyżka orzechów nerkowca (ok. 10 g),
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek (ok. 20 g),
- sól i pieprz,
- 50 g makaronu pełnoziarnistego.
Sposób przygotowania
1.
Blendujemy rukolę z orzechami, czosnkiem i oliwą.
2. Pesto doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu.
3. Pesto łączymy z ugotowanym makaronem.
2. Pesto doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu.
3. Pesto łączymy z ugotowanym makaronem.
Makaron
z pesto z rukoli jest bogaty w:
-
błonnik
pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy), które działają przeciwmiażdżycowo.
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy), które działają przeciwmiażdżycowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 180 g
Energia:
420,1 kcal
Białko:
10,3 g
Tłuszcze:
25,3 g
Węglowodany:
42,9 g
Błonnik
pokarmowy: 5,2 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.