sobota, 20 stycznia 2018

Muffiny cytrynowe

Składniki
(na 6 muffinek)

- szklanka mąki pełnoziarnistej np. Graham, typ 1850 (ok. 130 g),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1/3 szklanki cukru (ok. 65 g),
- łyżka startej skórki z cytryny,
- ziarenka laski wanilii,
- jajko (ok. 50 g),
- opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 180 g),
- 1/4 kostki masła (ok. 50 g),
- łyżka płatków migdałów (ok. 10 g).


Sposób przygotowania

1. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, startą skórkę z cytryny i ziarenka laski wanilii.
2. Mieszamy jajko, jogurt i roztopione (wystudzone) masło.
3. Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy.
4. Foremki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości.
5. Muffiny posypujemy płatkami migdałów i pieczemy w 190ºC ok. 20 minut.




Muffiny są bogate w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości.


Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 82 g
Energia: 212,5 kcal
Białko: 5,4 g
Tłuszcze: 9,5 g
Węglowodany: 29,0 g
Błonnik pokarmowy: 2,7 g

1 komentarz:

  1. Daawno nie korzystałam z wanilii a dzięki temu przepisowi będzie w końcu okazja :) Super!

    OdpowiedzUsuń