Składniki
(na
6 muffinek)
-
szklanka mąki pełnoziarnistej np. Graham, typ 1850 (ok. 130 g),
-
łyżeczka proszku do pieczenia,
-
szczypta soli,
- 1/3 szklanki cukru (ok. 65 g),
- łyżka startej skórki z cytryny,
- ziarenka laski wanilii,
- 1/3 szklanki cukru (ok. 65 g),
- łyżka startej skórki z cytryny,
- ziarenka laski wanilii,
-
jajko (ok. 50 g),
-
opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 180 g),
- 1/4 kostki masła (ok. 50 g),
- łyżka płatków migdałów (ok. 10 g).
- 1/4 kostki masła (ok. 50 g),
- łyżka płatków migdałów (ok. 10 g).
Sposób
przygotowania
1.
Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, startą skórkę
z cytryny i ziarenka laski wanilii.
2.
Mieszamy jajko, jogurt i roztopione (wystudzone) masło.
3.
Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy.
4.
Foremki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4
wysokości.
5.
Muffiny posypujemy płatkami migdałów i pieczemy w 190ºC ok. 20
minut.
Muffiny
są bogate w:
-
błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie
sytości.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok.
82 g
Energia: 212,5 kcal
Białko: 5,4 g
Tłuszcze: 9,5 g
Węglowodany: 29,0 g
Błonnik pokarmowy: 2,7 g
Energia: 212,5 kcal
Białko: 5,4 g
Tłuszcze: 9,5 g
Węglowodany: 29,0 g
Błonnik pokarmowy: 2,7 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.