Składniki
(na 1 porcję)
- 100 g dyni,
- jabłko (ok. 188 g),
- pół łyżeczki miodu (ok. 6 g),
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 40
g),
- łyżka płatków migdałów (ok. 10 g),
- szczypta cynamonu.
- łyżka płatków migdałów (ok. 10 g),
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania
1. Obraną dynię i jabłko kroimy w kostkę.
2. Dynię i jabłko pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach C ok. 35 min.
3. Upieczoną dynię i jabłko miksujemy na gładki mus z dodatkiem szczypty cynamonu.
4. Mus dekorujemy kleksem jogurtu, miodem i prażonymi migdałami.
1. Obraną dynię i jabłko kroimy w kostkę.
2. Dynię i jabłko pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach C ok. 35 min.
3. Upieczoną dynię i jabłko miksujemy na gładki mus z dodatkiem szczypty cynamonu.
4. Mus dekorujemy kleksem jogurtu, miodem i prażonymi migdałami.
Mus dyniowo-jabłkowy jest bogaty w:
- β-karoten (pochodzący z dyni), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 344 g
Energia: 227,4 kcal
Białko: 5,4 g
Tłuszcze: 6,6 g
Węglowodany: 42,6 g
Błonnik pokarmowy: 6,5 g
Porcja waży: ok. 344 g
Energia: 227,4 kcal
Białko: 5,4 g
Tłuszcze: 6,6 g
Węglowodany: 42,6 g
Błonnik pokarmowy: 6,5 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.