poniedziałek, 9 października 2017

Mus dyniowo-jabłkowy ze szczyptą cynamonu

Składniki
(na 1 porcję)

- 100 g dyni,
- jabłko (ok. 188 g),
- pół łyżeczki miodu (ok. 6 g),
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 40 g),
- łyżka płatków migdałów (ok. 10 g),
- szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania

1. Obraną dynię i jabłko kroimy w kostkę.
2. Dynię i jabłko pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach C ok. 35 min.
3. Upieczoną dynię i jabłko miksujemy na gładki mus z dodatkiem szczypty cynamonu.
4. Mus dekorujemy kleksem jogurtu, miodem i prażonymi migdałami.




Mus dyniowo-jabłkowy jest bogaty w:

- β-karoten (pochodzący z dyni), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 344 g
Energia: 227,4 kcal
Białko: 5,4 g
Tłuszcze: 6,6 g
Węglowodany: 42,6 g
Błonnik pokarmowy: 6,5 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.