poniedziałek, 2 października 2017

Kasza bulgur z kurczakiem, kurkami i porem

Składniki
(na 1 porcję)

- 150 g piersi z kurczaka,
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g),
- cebula (ok. 70 g),
- por (ok. 119 g),
- 100 g kurek,
- pół woreczka kaszy bulgur (ok. 50 g),
- łyżka natki pietruszki (ok. 4 g),
- przyprawy: sól i pieprz.


Sposób przygotowania


1. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, szczypcie soli i pieprzu.
2. Drobno pokrojoną cebulę i por szklimy na łyżeczce oleju.
3. Do cebuli dodajemy pokrojone kurki, szczyptę soli, pieprzu i smażymy kilka minut.
4. Do kurek dodajemy zamarynowanego kurczaka i smażymy kolejne kilka minut.
5. Do kurczaka i kurek dodajemy ugotowaną kaszę.
6. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.




Kasza bulgur z kurczakiem, kurkami i porem jest bogata w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit,
-
białko (pochodzące z piersi kurczaka), które pełni funkcje budulcowe.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 550 g
Energia: 497,1 kcal
Białko: 43,8 g
Tłuszcze: 13,9 g
Węglowodany: 56,9 g
Błonnik pokarmowy: 17,6 g

2 komentarze:

  1. No ostatnio miałam okazję próbować taki przepisik, naprawdę super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrym pomysłem jest zamiana soli na zdrowszą z polskiej kopalni z Kłodawy...

    OdpowiedzUsuń