Składniki
(na 1 porcję)
- 2 łyżki komosy ryżowej (ok. 28 g),
- 2 garście zielonej fasolki szparagowej (ok. 100 g),
- 8 pomidorków koktajlowych (ok. 160 g),
- 1/3 kostki sera typu feta (ok. 89 g),
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
- ząbek czosnku,
- łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml),
- przyprawy: sól, pieprz,
- łyżka nasion słonecznika (ok. 10 g).
Sposób przygotowania
1. Komosę ryżową dokładnie płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Fasolkę przycinamy na końcach, wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 10 min. (aż będzie miękka).
3. Pomidorki przekrawamy na pół.
4. Warzywa łączymy z ugotowaną komosą ryżową i pokruszoną fetą.
5. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu.
6. Sałatkę skrapiamy przygotowanym sosem i posypujemy prażonymi nasionami słonecznika.
-
błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza
perystaltykę jelit,
-
wapń (pochodzący z komosy i fety), który jest składnikiem kości
i zębów.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 440 g
Energia: 471,4 kcal
Białko: 24,5 g
Tłuszcze: 28,1 g
Węglowodany: 35,4 g
Błonnik pokarmowy: 7,6 g
Porcja waży: ok. 440 g
Energia: 471,4 kcal
Białko: 24,5 g
Tłuszcze: 28,1 g
Węglowodany: 35,4 g
Błonnik pokarmowy: 7,6 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.