czwartek, 21 września 2017

Brzoskwiniowy pudding chia

Składniki
(na 1 porcję)

- duża brzoskwinia (ok. 165 g),
- 2 łyżki nasion chia (ok. 20 g),
- pół opakowania jogurtu naturalnego (ok. 90 g),
- owoce do dekoracji.


Sposób przygotowania


1. Brzoskwinię obieramy ze skórki i blendujemy na mus.
2. Mus brzoskwiniowy mieszamy z nasionami chia i odstawiamy na noc do lodówki.
3. Chia przekładamy do pucharka, polewamy jogurtem i dekorujemy owocami.




Brzoskwiniowy pudding chia jest bogaty w:

- błonnik pokarmowy (pochodzący z nasiona chia), który daje uczucie sytości,
- kwasy omega-3 (pochodzące z nasion chia), które działają przeciwzapalnie,
- β-karoten (pochodzący z brzoskwini), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 305 g
Energia: 235,8 kcal
Białko: 9,3 g
Tłuszcze: 8,3 g
Węglowodany: 37,2 g
Błonnik pokarmowy: 12,0 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.