Składniki
(na 1 porcję)
- duża brzoskwinia (ok. 165 g),
- 2 łyżki nasion chia (ok. 20 g),
- pół opakowania jogurtu naturalnego (ok. 90 g),
- owoce do dekoracji.
- 2 łyżki nasion chia (ok. 20 g),
- pół opakowania jogurtu naturalnego (ok. 90 g),
- owoce do dekoracji.
Sposób przygotowania
1. Brzoskwinię obieramy ze skórki i blendujemy na mus.
2. Mus brzoskwiniowy mieszamy z nasionami chia i odstawiamy na noc do lodówki.
3. Chia przekładamy do pucharka, polewamy jogurtem i dekorujemy owocami.
Brzoskwiniowy pudding chia jest bogaty w:
- błonnik pokarmowy (pochodzący z nasiona chia), który daje uczucie sytości,
- kwasy omega-3 (pochodzące z nasion chia), które działają przeciwzapalnie,
- β-karoten (pochodzący z brzoskwini), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 305 g
Energia: 235,8 kcal
Białko: 9,3 g
Tłuszcze: 8,3 g
Węglowodany: 37,2 g
Błonnik pokarmowy: 12,0 g
Porcja waży: ok. 305 g
Energia: 235,8 kcal
Białko: 9,3 g
Tłuszcze: 8,3 g
Węglowodany: 37,2 g
Błonnik pokarmowy: 12,0 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.