Składniki
(na
1 porcję)
-
cebula (ok. 70 g),
- 2 ząbki czosnku,
- 2 ząbki czosnku,
-
łyżeczka + łyżka oleju rzepakowego (ok. 15 g),
-
mniejsza cukinia (ok. 225 g),
- kromka pieczywa graham (ok. 30 g),
- kromka pieczywa graham (ok. 30 g),
-
przyprawy: sól i pieprz.
Sposób
przygotowania
1.
Szklimy drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę
ząbek czosnku na łyżeczce oleju.
2. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię.
3. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 min.
2. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię.
3. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 min.
4.
Warzywa miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku szczyptą
soli, pieprzu.
5. Przygotowujemy grzanki: przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku podsmażamy kilka sekund na łyżce oleju. Pieczywo kroimy w kostkę i rumienimy na czosnkowym oleju.
6. Krem z cukinii podajemy z grzankami czosnkowymi.
5. Przygotowujemy grzanki: przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku podsmażamy kilka sekund na łyżce oleju. Pieczywo kroimy w kostkę i rumienimy na czosnkowym oleju.
6. Krem z cukinii podajemy z grzankami czosnkowymi.
Krem
z cukinii jest bogaty w:
-
błonnik pokarmowy (pochodzący z cukinii i pieczywa), który daje
uczucie sytości.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 400 g
Energia: 262,5 kcal
Białko: 6,6 g
Tłuszcze: 16,0 g
Węglowodany: 28,6 g
Błonnik pokarmowy: 5,6 g
Porcja waży: ok. 400 g
Energia: 262,5 kcal
Białko: 6,6 g
Tłuszcze: 16,0 g
Węglowodany: 28,6 g
Błonnik pokarmowy: 5,6 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.