Składniki
(na 1 porcję)
- cebula (ok.70 g),
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g),
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g),
- 2 plastry schabu (ok. 140 g),
- łyżeczka musztardy (ok. 10 g),
- łyżka jogurtu greckiego (ok. 20 g),
- 3 ziemniaki (ok. 210 g),
- 2 garście fasolki szparagowej (ok. 100 g),
- łyżka jogurtu greckiego (ok. 20 g),
- 3 ziemniaki (ok. 210 g),
- 2 garście fasolki szparagowej (ok. 100 g),
- przyprawy: ziele angielskie, liść
laurowy, gałka muszkatołowa, sól i pieprz.
Sposób przygotowania
1. Cebulę szklimy na łyżeczce
oleju.
2. Plastry schabu delikatnie rozbijamy, marynujemy w łyżeczce oleju, pieprzu i podsmażamy na patelni.
2. Plastry schabu delikatnie rozbijamy, marynujemy w łyżeczce oleju, pieprzu i podsmażamy na patelni.
3. Do cebuli dodajemy schab, liść
laurowy, ziele angielskie i gałkę muszkatołową.
4. Całość zalewamy wodą i dusimy do miękkości (ok. 1,5 h).
5. Przygotowujemy sos: łączymy musztardę z jogurtem, szczyptą soli i 2 łyżkami wody powstałej w czasie gotowania schabu.
6. Gdy schab będzie miękki dodajemy przygotowany sos (nie gotujemy sosu, żeby się nie zważył).
7. Schab w sosie musztardowym podajemy z ziemniakami i fasolką szparagową.
4. Całość zalewamy wodą i dusimy do miękkości (ok. 1,5 h).
5. Przygotowujemy sos: łączymy musztardę z jogurtem, szczyptą soli i 2 łyżkami wody powstałej w czasie gotowania schabu.
6. Gdy schab będzie miękki dodajemy przygotowany sos (nie gotujemy sosu, żeby się nie zważył).
7. Schab w sosie musztardowym podajemy z ziemniakami i fasolką szparagową.
Schab
w sosie musztardowym jest bogaty w:
- pełnowartościowe
białko (pochodzące z mięsa) które pełni funkcję budulcową.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 560 g
Energia:
585,3 kcal
Białko:
37,8 g
Tłuszcze:
27,0 g
Węglowodany:
51,9 g
Błonnik
pokarmowy: 9,4 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.