Składniki
(na
1 porcję)
-
filet z piersi kurczaka (ok. 150 g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- ząbek czosnku,
- 2 marchewki (ok. 210 g),
- 2 łyżeczki masła (ok. 10 g),
- łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml),
- 2 ziemniaki (ok. 140 g),
- szklanka brokułów (ok. 100 g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- ząbek czosnku,
- 2 marchewki (ok. 210 g),
- 2 łyżeczki masła (ok. 10 g),
- łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml),
- 2 ziemniaki (ok. 140 g),
- szklanka brokułów (ok. 100 g),
-
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa.
Sposób
przygotowania
1.
Mięso z piersi kurczaka delikatnie rozbijamy, marynujemy w oleju,
tymianku i wyciśniętym przez praskę ząbku czosnku.
2. Gotujemy marchewkę z dodatkiem łyżeczki masła, soku z cytryny i szczyptą soli.
3. Ugotowane ziemniaki i brokuły miksujemy z łyżeczką masła, szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
4. Grillujemy zamarynowaną pierś z kurczaka.
5. Grillowaną pierś z kurczaka podajemy z gotowaną marchewką na puree brokułowym.
2. Gotujemy marchewkę z dodatkiem łyżeczki masła, soku z cytryny i szczyptą soli.
3. Ugotowane ziemniaki i brokuły miksujemy z łyżeczką masła, szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
4. Grillujemy zamarynowaną pierś z kurczaka.
5. Grillowaną pierś z kurczaka podajemy z gotowaną marchewką na puree brokułowym.
Grillowana
pierś z kurczaka z marchewką na puree brokułowym jest bogata w:
-
pełnowartościowe białko (pochodzące z piersi kurczaka),
- sulforafan (pochodzący z brokułów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
- sulforafan (pochodzący z brokułów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 628 g
Energia:
464,3 kcal
Białko:
40,5 g
Tłuszcze:
16,2 g
Węglowodany:
49,8 g
Błonnik
pokarmowy: 13,3 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.