środa, 6 września 2017

Grillowana pierś z kurczaka z marchewką na puree brokułowym

Składniki
(na 1 porcję)

- filet z piersi kurczaka (ok. 150 g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- ząbek czosnku,
- 2 marchewki (ok. 210 g),
- 2 łyżeczki masła (ok. 10 g),
- łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml),
- 2 ziemniaki (ok. 140 g),
- szklanka brokułów (ok. 100 g),
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa.


Sposób przygotowania

1. Mięso z piersi kurczaka delikatnie rozbijamy, marynujemy w oleju, tymianku i wyciśniętym przez praskę ząbku czosnku.
2. Gotujemy marchewkę z dodatkiem łyżeczki masła, soku z cytryny i szczyptą soli.
3. Ugotowane ziemniaki i brokuły miksujemy z łyżeczką masła, szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
4. Grillujemy zamarynowaną pierś z kurczaka.
5. Grillowaną pierś z kurczaka podajemy z gotowaną marchewką na puree brokułowym.





Grillowana pierś z kurczaka z marchewką na puree brokułowym jest bogata w:

- pełnowartościowe białko (pochodzące z piersi kurczaka),
- sulforafan (pochodzący z brokułów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.

Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 628 g
Energia: 464,3 kcal
Białko: 40,5 g
Tłuszcze: 16,2 g
Węglowodany: 49,8 g
Błonnik pokarmowy: 13,3 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.