poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Pieczone warzywa z Fetą

Składniki
(na 1 porcję)

- 1/2 bakłażana (ok. 112 g),
- 1/2 cukinii (ok. 112 g),
- 5 pieczarek (100 g),
- 1/3 opakowania sera typu Feta (ok. 90 g),
- mała cebula czerwona (ok. 70 g),
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
- łyżeczka octu balsamicznego (ok. 5 g),
- pół łyżeczki miodu (ok. 6 g),
- przyprawy: sól, zioła prowansalskie.


Sposób przygotowania

1. Bakłażana, cukinię, pieczarki kroimy w cienkie plastry, solimy i odstawiamy.
2. Po kilku minutach warzywa osuszamy ręcznikiem papierowym, wykładamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy olejem i posypujemy ziołami prowansalskimi.
3. Warzywa pieczemy ok. 10-15 min w 180 stopniach C
4. Warzywa układamy na talerzu, posypujemy pokruszoną Fetą i piórkami czerwonej cebuli.
5. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z miodem i octem balsamicznym.
6. Całość polewamy przygotowanym sosem.



Sałatka jest bogata w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości,
- β-karoten (pochodzący z cukinii), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy), które działają przeciwmiażdżycowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 450 g
Energia: 438,7 kcal
Białko: 21,3 g
Tłuszcze: 31,6 g
Węglowodany: 24,6 g
Błonnik pokarmowy: 7,1 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.