Składniki
(na 4 porcje)
(na 4 porcje)
- 1/2 awokado (ok. 70 g),
- łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml),
- 60 g łososia wędzonego,
- łyżeczka jogurtu (ok. 10 g),
- łyżka koperku (ok. 8 g),
- pieprz.
Sposób
przygotowania
1.
Awokado obieramy ze skórki.
2. Awokado rozgniatamy widelcem z dodatkiem soku z cytryny.
3. Rozdrabniamy łososia.
4. Awokado łączymy z łososiem, jogurtem, posiekanym koperkiem i szczyptą pieprzu.
2. Awokado rozgniatamy widelcem z dodatkiem soku z cytryny.
3. Rozdrabniamy łososia.
4. Awokado łączymy z łososiem, jogurtem, posiekanym koperkiem i szczyptą pieprzu.
Pasta
z wędzonego łososia i awokado jest bogata w:
-
jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado),
które działają przeciwmiażdżycowo,
- kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwzapalnie.
- kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwzapalnie.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 40 g
Energia: 55,6 kcal
Białko: 3,8 g
Tłuszcze: 4,0 g
Węglowodany: 1,8 g
Błonnik pokarmowy: 0,7 g
Porcja waży: ok. 40 g
Energia: 55,6 kcal
Białko: 3,8 g
Tłuszcze: 4,0 g
Węglowodany: 1,8 g
Błonnik pokarmowy: 0,7 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.