Składniki
(na
1 porcję)
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek (ok. 10 g),
-
filet z piersi kurczaka (ok. 150 g),
- suszony pomidor (ok. 20 g),
- 2 plastry mozzarelli (ok. 30 g),
- pół mniejszej cukinii (ok. 112 g),
- ząbek czosnku,
- pół woreczka kaszy bulgur (ok. 50 g),
- suszony pomidor (ok. 20 g),
- 2 plastry mozzarelli (ok. 30 g),
- pół mniejszej cukinii (ok. 112 g),
- ząbek czosnku,
- pół woreczka kaszy bulgur (ok. 50 g),
-
przyprawy: sól, pieprz, kilka listków świeżej bazylii.
Sposób
przygotowania
1. Przygotowujemy marynatę: łyżeczkę oliwy łączymy z drobno posiekanymi listkami bazylii, szczyptą soli i pieprzu.
2. Przekrawamy wzdłuż mięso z piersi kurczaka, rozbijamy na 2 cienkie filety i marynujemy.
3. Kroimy suszonego pomidora w kostkę.
4. Na jednym końcu filetów z kurczaka układamy suszone pomidory, mozzarellę i zwijamy w roladki.
5. Roladki spinamy wykałaczkami i pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 20 min.
6. Cukinię kroimy w plastry, marynujemy w łyżeczce oliwy, wyciśniętym przez praskę czosnku, szczypcie soli i pieprzu.
7. Plastry cukinii grillujemy kilka minut.
8. Roladki podajemy z kaszą i grillowaną cukinią.
Roladki
caprese z grillowaną cukinią i kaszą są bogate w:
-
pełnowartościowe białko (pochodzące z piersi kurczaka),
- błonnik pokarmowy (pochodzący z cukinii i kaszy), który daje uczucie sytości.
- błonnik pokarmowy (pochodzący z cukinii i kaszy), który daje uczucie sytości.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 425 g
Energia:
513,2 kcal
Białko:
46,6 g
Tłuszcze:
18,2 g
Węglowodany:
46,7 g
Błonnik
pokarmowy: 11,5 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.