Składniki
(na 1 porcję)
- 2 łyżki kaszy jaglanej (ok. 26 g),
- 8 pomidorków koktajlowych (ok. 160 g),
- 2 ogórki (ok. 72 g),
- mała cebula (ok. 70 g),
- 1/3 kostki sera typu feta (ok. 89 g),
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
- łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml),
- przyprawy: sól, pieprz,
- łyżka pestek dyni (ok. 10 g).
- 1/3 kostki sera typu feta (ok. 89 g),
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
- łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml),
- przyprawy: sól, pieprz,
- łyżka pestek dyni (ok. 10 g).
Sposób przygotowania
1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Pomidorki przekrawamy na pół.
3. Ogórka kroimy w kostkę a cebulę w piórka.
4. Warzywa łączymy z ugotowaną kaszą i pokruszoną fetą.
5. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu.
6. Sałatkę skrapiamy przygotowanym sosem i posypujemy prażonymi pestkami dyni.
Sałatka jest bogata w:
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit,
-
witaminę B2 (pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje
funkcjonowanie układu nerwowego,
- cynk (pochodzący z pestek dyni), który poprawia stan włosów i paznokci.
- cynk (pochodzący z pestek dyni), który poprawia stan włosów i paznokci.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 450 g
Energia: 448,4 kcal
Białko: 23,2 g
Tłuszcze: 26,8 g
Węglowodany: 34,0 g
Błonnik pokarmowy: 4,8 g
Porcja waży: ok. 450 g
Energia: 448,4 kcal
Białko: 23,2 g
Tłuszcze: 26,8 g
Węglowodany: 34,0 g
Błonnik pokarmowy: 4,8 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.