Składniki
(na 1 porcję)
- cukinia (mniejsza sztuka – ok. 225
g),
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
- ząbek czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
- ząbek czosnku,
- pomidor (ok. 100 g),
- pół mozzarelli (ok. 63 g),
- pół mozzarelli (ok. 63 g),
- przyprawy: sól, pieprz, oregano.
Sposób przygotowania
1. Cukinię kroimy w plastry o grubości 1 cm.
2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
3. Plastry cukinii rozkładamy na papierze i skrapiamy oliwą połączoną z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu.
4. Na plastry cukinii nakładamy plastry pomidora i porwaną mozzarellę.
5. Mini pizze posypujemy oregano i pieczemy w 180 stopniach C ok. 20-25 min.
Minipizze z cukinii są bogate w:
- beta karoten (pochodzący z cukinii), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- beta karoten (pochodzący z cukinii), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
-
likopen (pochodzący z pomidora), który
przeciwdziała procesom starzenia się.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 400 g
Energia:
237,2 kcal
Białko:
15,8 g
Tłuszcze:
15,8
Węglowodany:
12,4 g
Błonnik
pokarmowy: 3,6 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.