środa, 2 sierpnia 2017

Minipizze z cukinii

Składniki
(na 1 porcję)

- cukinia (mniejsza sztuka – ok. 225 g),
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
- ząbek czosnku,
- pomidor (ok. 100 g),
- pół mozzarelli (ok. 63 g),
- przyprawy: sól, pieprz, oregano.


Sposób przygotowania

1. Cukinię kroimy w plastry o grubości 1 cm.
2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
3. Plastry cukinii rozkładamy na papierze i skrapiamy oliwą połączoną z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu.
4. Na plastry cukinii nakładamy plastry pomidora i porwaną mozzarellę.
5. Mini pizze posypujemy oregano i pieczemy w 180 stopniach C ok. 20-25 min.




Minipizze z cukinii są bogate w:

- beta karoten (pochodzący z cukinii), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- likopen (pochodzący z pomidora), który przeciwdziała procesom starzenia się.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 400 g
Energia: 237,2 kcal
Białko: 15,8 g
Tłuszcze: 15,8
Węglowodany: 12,4 g
Błonnik pokarmowy: 3,6 g


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.